Nye drømmer

5 april 2021

Fadderskap

Sophia har ingen fadder enda. Likevel blir hun oppmuntret av Compassion-personalet til å drømme stort.

Fattigdom er begrensende. Når er barn blir født inn i fattigdom, er det hele deres verdensbilde. Noen ganger er TVen deres eneste flugt fra virkeligheten. For hvordan kan barn drømme om en fremtid de ikke kan se?

“Som Compassions fotojournalist i Brasil ser jeg denne virkeligheten altfor ofte. Nylig var jeg vitne til et barn som fikk sine drømmer forvandlet. Jeg besøkte den seks år gamle Sophia og hennes familie og spurte henne hva som var hennes største drøm.”

“Å fly på enhjørningen min under forskjellige regnbuer,” svarte hun. Slik hun hadde sett på tegnefilm på TV. Alle lo. Deretter spurte hennes mor hva hun ville bli når hun blir stor. “Jeg vil bli lege,” svarte hun.

Web_Version-CC_BR061100061_WaitingForASponsor_09_2102.jpg

Senere så hun kameraet mitt. Hun så at jeg tok bilder og skjønte at jeg var fotograf. Da sa hun høyt; “Jeg vil ikke bli lege lengre, jeg vil ta bilder av mennesker, sånn som deg.”

Dette øyeblikket traff meg, og jeg vil gjerne forklare hvorfor. Hver gang jeg spør barna jeg besøker hva de vil bli når de blir store, får jeg nesten alltid samme svar:

  1. Jeg vet ikke
  2. Fotballspiller
  3. Lege

Tusen tanker popper opp i hodet mitt når jeg hører disse svarene som ofte høres for forberedte, begrensende og utilgjengelige.

Det er ikke fordi det ikke er realistisk at et barn i fattigdom kan bli lege. Det er mulig, og jeg elsker å se begeistringen for det. Jeg føler likevel, at disse raske svarene kommer fordi dette er de eneste mulighetene barna har sett man kan tjene penger på. Det er ikke en drøm, men den eneste muligheten som kan gi en fremtid.

Da Sophia oppdaget at jeg jobbet som fotograf, var det som en ny fremtid åpnet seg for henne, en ny mulighet. Så mange av barna som bor i verdens fattigste områder er fratatt deres muligheter. De fratas muligheten og privilegiet til å drømme om å være malere, fotografer, piloter, kokker, og så mange andre yrker på grunn av deres omstendigheter.

Web_Version-CC_BR061100061_WaitingForASponsor_14_2102.jpg

Web_Version-CC_BR061100061_WaitingForASponsor_07_2102.jpg

Sophia bor sammen med sin mor, yngre søster og bestemor. Deres område har ingen jobbmuligheter. Inntektene deres kommer av statlig støtte og bestemorens pensjon. Begge små beløp.

“Min største drøm er å se mine døtre oppnå alt det jeg ikke hadde muligheten til. Da jeg var ung omga jeg meg med mennesker som hadde dårlig påvirkning på meg slik at jeg gav opp drømmene mine. Jeg ble gravid da jeg var 17 og ble derfor ikke ferdig med skolegang. Derfor kjemper jeg for å oppdra mine barn godt. Jeg prøver stadig å overvinne mine feil og bygge et bedre liv for dem og meg,” sier Milena, Sophias mor.

Web_Version-CC_BR061100061_WaitingForASponsor_23_2102.jpg

God innflytelse og inspirasjon finner Sophia på Compassion-senteret. Der oppfordres hun til å utvikle sine talenter og drømme høyere enn regnbuen.

“Jeg elsker å snakke med “tantene” (frivillige på senteret), spille ball med vennene mine på senteret og tegne. Jeg kan allerede skrive navnet mitt. Jeg elsker maten vi spiser der. Yndlingsrettene mine er pasta, ris og suppe. Jeg er veldig lei meg for at vi ikke kan være på senteret nå under pandemien. Jeg savner det veldig mye,” sier Sophia.

I tillegg til de frivillige på Compassion-senteret oppmuntres barna av brevene fra fadderne. Dessverre er Sophia ikke en av disse barna. Hun har vært en del av programmet siden hun var fire år, men har enda ikke fadder. Hun har ingen å skrive til at hun elsker senterets suppe, at hennes yndlingsleke (og bestevenn) er hennes blå kanin Sansão, eller at hun har en liste over drømmene sine.

“Hver gang datteren min kommer hjem fra senteret er hun alltid like begeistret for å fortelle meg hva hun har lært og alt hun har gjort,” sier Milena.

Compassions “Unsponsored Children-fond" brukes til å ønske ikke-sponsede barn velkommen til Compassion-senter og støtte deres behov. Slik som for Sophia. På grunn av fondet kan senteret støtte barn mens de venter på fadder. Disse barna går likevel glipp av relasjonen med fadderen. Å motta et personlig brev får dem til å føle seg spesielle og knyttet til noen som bryr seg om dem.

Å være fadder for et barn og skrive brev til dem kan også få dem til å tro på mulighetene for deres liv og tørre å drømme om at de kan bli det de vil.

Vil du bli fadder og åpne en helt ny verden av håp og drømmer for et barn? Bli fadder nå.

Siste innlegg om fadderskap

Oppdatering fra Haiti

21 mars 2024 Video

Som du sikkert har hørt, har den politiske uroen og den økonomiske ustabiliteten i Haiti ført til en krise der kriminelle gjenger søker å ta kontroll over landet gjennom vold.

Lorega

31 januari 2024 Video

Ryktet om Lorega, et samfunn på Filippinene, hadde en betydelig innvirkning på innbyggerne. Angelica var en av dem. Hun levde et liv i kriminalitet og fattigdom. 

Matkrise

11 oktober 2022

Det er umulig å vite hvor lenge den globale matkrisen kommer til å fortsette. Eksperter sier at den kan fortsette i flere år hvis ikke raske tiltak iverksettes.

Denne siden bruker cookies Les mer