Reddet fra underernæring

26 april 2021

Fadderskap

En desperat mor gav sine barn mat hun fant på søppelplassen. Les hvordan deres verden forandret seg.

Hver morgen våknet Aidah tidlig for å gå gjennom søppelet på den største søppelplassen i Kampala. Et sted kalt Kitezi. Hun hadde ikke kunnet finne betalt arbeid og samlet derfor avfall for å selge som svinefôr.

“I starten hadde jeg ingen hansker og kunne derfor lett skade meg på ødelagte flasker, barbermaskiner og andre skarpe gjenstander i søpla. Først fryktet jeg å ta på den skitne søpla, men på grunn av situasjonen min måtte jeg bare begynne å grave,” sier Aidah, en enslig mor til tre.

Denne “jobben” genererer større inntekt enn hun fikk i sin tidligere timesbetalte jobb, da hun tjente ca 30c om dagen. Med avfallsinnsamling tjener hun minst 40c om dagen. Til tross for at inntekten er bedre, rekker det likevel ikke til å forsørge familien.

Aidah ble desperat av å se barna grine på grunn av sult. Hun hadde ingen mat å gi dem og tok derfor den smertefulle beslutningen om å gi dem mat fra søppelhaugen i Kitezi.

“Jeg hadde ingen penger, men barna måtte spise. Jeg tok mat fra søppelplassen, vasket det, forberedte det og gav det til barna. Jeg valgte for det meste rå mat, fordi den kokte maten allerede var ødelagt. Jeg samlet kun den kokte maten til grisene,” ser Aidah.

Screenshot 2021-04-21 at 11.51.54.png

Aidahs barn ble ofte syke. Spesielt Shanita. Charity og Charles ble også ofte syke, med diare og magesmerter. Etter hvert ble barna så underernærte at deres vekst og utvikling var minimal.

En dag henvendte en journalist fra det lokale tv-selskapet seg til Aidah og bad henne fortelle sin historie. Den kvelden kom historien på de lokale nyhetenene. Jane, en Compassion-medarbeider, så nyhetshistorien og varslet umiddelbart det nærmeste Compassion-senteret.

“Vi besøkte hjemmet hennes; situasjonen var forferdelig,” sier Grace, en Compassion-medarbeider ved Kasangati Child Development Center. “Det var så tydelig at barna trengte mat. Barna var underernærte, og Shanita gråt konstant. Vi hadde med oss chapati og gav det til dem så de kunne spise.”

Screenshot 2021-04-21 at 11.52.10.png

To dager senere kom Grace tilbake til Aidah med noen medlemmer fra kirken for å gi mat og basisvarer til familien. Aidah fikk 10kg maismel, et teppe, ris, bønner, to poser klær og litt penger.

Aidahs situasjon var unik, så alle hennes tre barn ble umiddelbart registrert på senteret. Fo rå kunne tilby Aidah mer hjelp til å holde et rent og trygt miljø for barna sine, hjalp de dem flytte fra Kitezi til Kasangati. Det hjalp henne nærmere sentrum og sitt nye støttenettverk.

Ved hjelp av et fond for veldig sårbare barn, mottok Aidah penger til husleie, mat og adgang til helsehjelp.

“Det var ikke enkelt å etablere seg på et nytt sted. Men etter en måned ble jeg tilbudt en jobb som ville hjelpe meg forsørge barna mine.”

Aidah trengte fortsatt hjelp av senteret for mat. I juni 2020 mottok senteret ytterlige midler og besluttet å hjelpe 19 kvinner med å starte egne bedrifter. Aidah fikk hjelp med å starte en virksomhet som solgte trekull.

Da Covid-19 inntraff var Aidah heldig fordi hun allerede hadde mottatt hjelp av Compassion-senteret til å etablere seg på et nytt sted.

“Uten maten vi mottok ville ikke barna vært friske,” sier Aidah. “Jeg er så lettet over at Shanita ikke lengre blir syk. Livet vårt har endret seg fullstendig.”

Screenshot 2021-04-21 at 11.51.40.png

Siste innlegg om fadderskap

Matkrise

11 oktober 2022

Det er umulig å vite hvor lenge den globale matkrisen kommer til å fortsette. Eksperter sier at den kan fortsette i flere år hvis ikke raske tiltak iverksettes.

Fra fadderbarn til fadder

3 juni 2022 Video

Maria Momojara Diamond vokste opp i et usikkert område i Peru. Foreldrene hennes måtte kjempe for å støtte Maria og søsknene hennes, men da hun var syv år gammel, hørte hun om Compassion. «For meg endret det livet mitt».

Mitt palass

5 april 2022

“Jeg gråt da jeg så restene av huset etter katastrofen”, forteller Vania. Den 14. August smuldret jordskjelvet opp huset som hun delte med mannen sin og seks barn.

Denne siden bruker cookies Les mer