Ecuador

Ecuador ligger nordvest i Sør-Amerika, ved ekvator. Andesfjellene strekker seg gjennom landet i to parallelle fjellkjeder og deler landet inn i tre soner. Klimaet i lavlandet er varmt og fuktig, og høylandet er temperert. Øst i landet er det tropiske regnskoger og elvedaler.

En stor del av befolkningen i Ecuador bor i urbane strøk, og flertallet er mestiser. Resten av befolkningen består av urfolk, afroecuadorianere, montubios og hvite. Det offisielle talespråket er spansk, men en stor del av urfolket snakker quecha (inkaspråket) og praktiserer tradisjonelle religioner.

I 1532 ble Ecuador invadert av spanske erobrere under ledelse av Pizarro. Landet vant uavhengighet i 1830, og er nå et av kontinentets mer stabile demokratier. I 1972 skjøt olje-eksporten fart og førte til økt inflasjon og et større gap mellom rike og fattige. Med nedgangen i oljeproduksjonen har Ecuador satset på turisme og gruvearbeid. På 1990-tallet ble det gjort forsøk på sosiale- og styringsreformer men disse tiltakene manglet støtte fra folket. En grensekonflikt med Peru førte til trefninger i 1995. En våpenhvile ble signert, men det er fortsatt spenninger mellom landene.

Denne siden bruker cookies Les mer