Sri Lanka

Sri Lanka er en øy som ligger like sør for India i Det indiske hav. Terrenget består av lavtliggende sletter, selv om det er et fjellområde på den sørlige delen av øya. På grunn av den tropiske beliggenheten opplever Sri Lanka et ekstremt regnfullt klima, med monsuner i nordøst fra desember til mars og monsuner i sørvest fra juni til oktober.

Flertallet av Sri Lankas inbyggere er singalesere, selv om en liten prosentandel av befolkningen også består av maurere og tamiler. Singalesisk er det offisielle språket, det andre nasjonalspråket er tamil. Selv om engelsk brukes i regjeringen, snakker bare 10% av befolkningen engelsk. Buddhismen er den dominerende religionen som praktiseres av 69 % av srilankanerne, mens en liten minoritet praktiserer islam, hinduisme og kristendom. Ettersom Sri Lanka ligger i umiddelbar nærhet til store skipsruter i Det indiske hav, består mye av økonomien av eksport av varer. Mer enn halvparten av Sri Lankas eksport er tekstiler og plagg. Mange srilankere jobber i utlandet, hovedsakelig i Midtøsten.

På 1500- og 1600-tallet ble øya kontrollert først av portugiserne og deretter nederlenderne. Sri Lanka feiret sin uavhengighet i 1948, selv om det på den tiden var kjent som Ceylon; det ble ikke kjent som Sri Lanka før i 1972. Fra og med 1983 kjempet den singalesiske majoriteten og den tamilske minoriteten en etnisk krig som varte i mer enn to tiår. Norges innsats i 2002 for å formidle en fredsavtale mellom regjeringen og Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) tidlig i 2008 var mislykket, og konflikten fortsatte til mai 2009, da regjeringen beseiret LTTE, og til slutt brakte en løsning på den langvarige uro.

Denne siden bruker cookies Les mer