Et møte med Christian Ingebrigtsen

10 februari 2022

Video

Vi møter den norske singer/songwriter, internasjonale popstjernen og Compassion-ambassadøren Christian Ingebrigtsen. Han forteller om en barndom med mobbing, sin musikalske reise og hvordan han med en sang har fått fungere som mekler i Israel/Palestina-konflikten. 

I Norge har han en flerårig solokarriere og har lenge vært en fjerdedel av det internasjonale boybandet A1. Akkurat nå er han rykende aktuell i Melodi Gram Prix med låten "Wonder of the World". Christian Ingebrigtsen ble født inn i en musikalsk familie der farfaren var fiolinist i Chicago og pappa Stein Ingebrigtsen den mest solgte artisten i Norge på 1970-tallet. Allerede i treårsalderen fikk Christian være med faren på turne. Og som 16-åring begynte han å komponere sine egne låter. 

Men oppveksten var ikke enkel. I mange år ble han mobbet, dyttet ned i do på skolen og innelåst i skap. I dag reiser han rundt å holder foredrag for ungdommer om vennskap, om inkludering og å invitere alle inn i fellesskapet. I denne videoen møter Compassion Christian og får ta del i en innholdsrik og spennende samtale. 

Christian har vært fadder i Compassion i mange år og ved flere anledninger besøkt vårt arbeid. Reisen til India satte dype spor. Der møtte han en gutt som ville vise ham det kjæreste han eide. Gutten bodde med moren og søsteren sin under en bro nedenfor motorveien. Det var et lite blikkskur med jordgulv. Christian ble satt ut av at gutten så på dette skuret som "sin trygge plass" og at det kjæreste han eide var en boks med brev fra fadderen hans i Tyskland. Noen på andre siden av jorden brydde seg om dem, bad for dem og tok seg tid til å skrive til dem. 

Denne gutten hadde fått hjelp av Compassion og Christian stilte seg spørsmålet: Hvordan har de andre barna det, de som enda ikke har fått hjelp av Compassion? Her kan du se en liten film som ble laget ved en av disse tilfellene. 

Din kristne tro – hvordan fant du den?

– Tro kom naturlig inn i livet mitt selv om jeg ikke vokste opp i en kristen familie. Jeg husker jeg ba til Gud og konfirmasjonen hjalp meg på veien. Jeg var litt av en nerd på skolen og en gang i året skrev man en hovedoppgave. Jeg valgte «Sammenhengen mellom vitenskapelige og religiøse teorier om verdens opprinnelse» Det ble en større oppgave enn jeg hadde sett for meg. Jeg fortsatte å stille store spørsmål og begynte å stille religiøse spørsmål. På et tidspunkt ble alt så uforståelig at jeg kapitulere for at det måtte være en større virkelighet bak alt. Det var begynnelsen på min reise mot tro på Gud.

Christian studerte låtskriving og musikkproduksjon ved Liverpool Institute of the Performing Arts (LIPA). Der ble han en av 3000 søkere til et nytt boyband som skulle hete A1. Christian visste ikke hva et boyband var, men han bestemte seg til slutt for å prøve. Dette innebar store verdensturneer, fem plater og ti millioner solgte eksemplarer. Siden 2003 har Christian drevet solokarriere som artist parallelt og i sommer ble det første albumet skrevet i sin helhet på norsk gitt ut.

At musikk kan berøre, viste seg spesielt i en tid da Christian deltok i et lederutviklingsprogram med unge ledere fra Israel, Palestina og Jordan-regionene. Flere av lederne var direkte fiender og stemningen var trykket både på dagtid og på kveldens fine middag.

- Jeg tok opp gitaren og spilte «I Forgive You» som jeg har skrevet. I det sangen var over, reiste en av de som hadde vært mest sint i løpet av dagen seg og sa: «Christian, hadde du sagt det du sang nå, så hadde jeg blitt lei meg, men det var noe med musikken og budskapet" og så snudde han seg mot sin "motstander" og sa: "Tilgi meg." Atmosfæren i rommet endret seg totalt. Da slapp hele den spente stemningen og vi kunne ha arabisk fest hele natten!

Dette førte senere til en låtskriverleir med en salig blanding av musikere fra forskjellige land. De skrev 27 låter sammen og startet bandet: «My Favorite Enemy». Albumet er tilgjengelig på Spotify og bandet har hatt muligheten til å spille på en bønnefrokost med Obama, for FN, EU-parlamentet, i Brussel, osv.

- Vi kan ikke boikotte hverandre, vi må snakke med hverandre. Gud ønsker ikke bare at noen mennesker skal ha det bra, men at vi skal behandle hverandre med kjærlighet, omsorg og nåde.

Se flere inspirerende videoer

Nulltoleranse for kvinnelig kjønnslemlestelse

28 februari 2022 Video

Læreren Florence Lomariwo fikk vite at hun skulle omskjæres da hun var 12 år, for å kunne giftes bort til nabomannen. Hør hennes historie om kampen hun i dag kjemper mot kjønnslemlestelse og barneekteskap.  

Et møte med Christian Ingebrigtsen

10 februari 2022 Video

Vi møter den norske singer/songwriter, internasjonale popstjernen og Compassion-ambassadøren Christian Ingebrigtsen. Han forteller om en barndom med mobbing, sin musikalske reise og hvordan han med en sang har fått fungere som mekler i Israel/Palestina-konflikten. 

Everett Swanson - Starten for Compassion

11 januari 2022 Video

Takket være et medmenneskes hjerte og drivkraft, ble frøet til fadderbarnorganisasjonen Compassion sådd for ca 70 år siden.  

Denne siden bruker cookies Les mer